LEKCIJA 8: Kako upravljati samim sobom?

MEET… Butch Ward

STATUS UPDATE – Poynter Institute, St Petersburg, Florida, Digital Entrepreneurship: Building Your Online Business seminar, dan peti…

Kad govorimo o efikasnom menadžmentu prije svega se bavimo upravljanjem financijama, drugim ljudima i ostalim sredstvima. Butch Ward održao je fenomenalno predavanje na temu upravljanja samim sobom.  Kroz interview koji slijedi sumirao je osnovno:

BW – Svako od nas ima određeno vrijeme i puno više obaveza koje mora obaviti tijekom jednog dana nego što ima vremena. S obzirom da ne možemo nadodati vrijeme danima moramo biti bolji pri izboru kako vrijeme koje imamo provodimo. Jedino tako možemo biti učinkovitiji.

Da bi to mogli, moramo vrlo jasno razumijeti ULOGU koju imamo  – moramo znati što se očekuje od nas. Jednom kada to kristalno jasno razumijemo, moramo odabrati aktivnosti koje imaju DIREKTAN UTJECAJ na našu sposobnost da tu ulogu ispunimo. Svaki puta kada se pozabavimo sa aktivnošću koja nije direktno povezana sa našom ulogom zapravo razvodnjujemo, smanjujemo našu učinkovitost. Naravno, uvijek će biti nekih stvari koje MORAMO obaviti danas, koje naprosto moraju biti riješene.

Ali bitno je voditi računa da ima bitnih aktivnosti koje, iako nisu hitne, dugoročno povećavaju našu šansu za uspjehom. Na primjer, kada odvajamo vrijeme za čitanje, istraživanje, mentoriranje, planiranje, networking…  Kada odabiremo takve aktivnosti mi pametno “INVESTIRAMO” naše vrijeme.

Koliko stvari postaju maglovitije i kompliciranije kada moramo žonglirati nekoliko uloga u isto vrijeme?

BW – Činjenica je da svaki dan žongliramo sa više uloga – privatnih i poslovnih. Ista teorija vrijedi za sve uloge – kako da odaberemo aktivnosti koje će maksimalno pridonijeti našem uspjehu u ispunjavanju te uloge. Uz to moramo razmišljati i o relativnoj važnosti svake od tih uloga i biti spremni rezervirati vrijeme ili što god je potrebno za prioritiziranje tih uloga.

Kako pravilno odabrati prioritete?

BW – Imam dva savjeta za određivanje  visoko prioritetnih aktivnosti. Prvo – ako je nešto bitno, morate to staviti u raspored. Upišite to u svoj kalendar. Ako se nešto nalazi u vašem rasporedu, veća je vjerovatnost da ćete to i napraviti. Drugo – planirajte kvalitetno. Pokušajte gledati unaprijed što je dalje moguće  i planirati događaje za koje znate da morate ostaviti vrijeme i onda tom rasporedu dodati visoko-prioritizirane aktivnosti za koje želite ostaviti vrijeme.

Izgleda kao da ste u teoriji stvarno savladali sve o menadžeriranju samog sebe. Kako se vi osobno snalazite u praksi?

BW – Ja svoj uspjeh mjerim svojom učinkovitošću umjesto količinom stvari koje sam obavio. Da li ispunjavam svoje ciljeve? Da li moji zaposlenici rade dobar posao? Da li moja organizacija ispunjava svoje ciljeve? Dao bih si B (op.a. ocjenu  4) i trudim se biti bolji.

Ja bih Billu za predavanje dala A+ ili kako bi mi rekli +5!

EXECUTIVE SUMMARY

Kako bolje menadžerirati samoga sebe u 4 koraka:

1.      Težite učinkovitosti.

2.      Definirajte jasno svoju ulogu.

3.      Birajte kako provodite vrijeme.

Investirajte svoje vrijeme mudro.

Advertisements

One response to “LEKCIJA 8: Kako upravljati samim sobom?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: