LEKCIJA 32: Što je kvalitetno novinarstvo ?

And the Pulitzer  goes to….

Pravila Pulitzerove nagrade osuvremenjena su po pitanju formata za koje će se dodijeljivati. U 94 godine svoga postojanja ova je nagrada bila primarno fokusirana na radove u tiskanim medijima. Od ove godine pravila za čak 12 od 14 kategorija promijenjena su pa sada eksplicitno navode da prijavljeni radovi mogu koristiti „any available journalistic tool, including text reporting, videos, databases, multimedia or interactive presentations or any combination of those formats.“  Ova promjena na neki je način priznanje kreativnosti i razvoju novinarstva u digitalnom dobu. Riječima članova Pulitzer odbora za ovu godinu Davida M. Kennedya, profesora sa Stanforda i Amande Bennett, izvršne urednice Bloomberg News-a:  “These changes help ensure that in the multimedia age, the Pulitzer Prizes will continue to recognize the very best journalism in all formats.

Te promjene reflektiraju se i u nagradama koje su danas dodijeljene na sveučilištu Columbia u New Yorku. Nagrada za National Reporting  tako je otišla web stranici ProPublica i seriji priča i infografika  koje su razotkrile upitne prakse na Wall Streetu koje su doprinijele ekonomskom meltdownu u SAD-u. Među ovogodišnjim dobitnicima, u kategoriji Explanatory Reporting, su i Mark Johnson, Kathleen Gallagher, Gary Porter, Lou Saldivar and Alison Sherwood iz Milwaukee Journal Sentinela koji su nagradu osvojili za seriju priča, grafika, video priloga i fotografija o epskom pokušaju da se genetska tehnologija iskoristi za pomoć četverogodišnjem dječaku koji boluje od misteriozne bolesti.

Svaki dobitnik Pulitzerove nagrade, pa tako i ovogodišnji laureati dokaz su da je kvalitetno novinarstvo bitno, cijenjeno i zamijećeno i da je priča i način na koji je ispričana a ne platforma na kojoj je ispričana ono što je bitno.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: