LEKCIJA 33: Kako mjeriti istinu?

MEET… Bill Adair

PolitiFact  je dobitnik Pulitzerove nagrade 2009. godine. Odbor je nagradu objasnio sljedećim riječima: “Awarded to the St. Petersburg Times Staff for the “PolitiFact”, its fast-checking initiative during the 2008 presidental campaign that used probing reporters and the power of the World Wide Web to examine more than 750 political claims, separating rhetoric from truth to enlighten voters.” Odličan primjer kako se od dobre ideje može stvoriti zanimljiv sadržaj, pa čak i od najdosadnijih političkih tema ako ih se dobro upakira, odnosno ako iza projekta (kao u slučaju PolitFacta) stoji netko sa jakom uredničkom vizijom. To je ujedno primjer najizravnijeg doprinosa koje novinarstvo može dati demokraciji…

Bill Adair je taj netko sa uredničkom vizijom – urednik PolitiFacta i jedan od njegovih idejnih začetnika. Kao dugogodišnji dopisnik St. Petersburg Timesa iz Washingtona, na ideju PolitiFacta došao je dok su smišljali kako inovativno pratiti predsjedničku kampanju 2008. godine. Eto čime urednička i novinarska konceptualnost može rezultirati – Pulitzerovom nagradom!

Od Billa nešto više o PolitiFactu na YouTubeu  i u razgovoru koji slijedi…

Možete li u par rečenica objasniti koncept PolitiFacta?

BA – Ideja je da se političare drži odgovornima za ono što kažu i da se naš rad objavi u nekoj novoj novinarskoj formi. Umjesto da se stvara uobičajena novinarska priča, na webu smo stvorili novu novinarsku formu: Truth-O-Meter članak.

U našem ranijem razgovoru spomenuli ste da u St. Petersburg Timesu, u sklopu kojeg je PolitiFact nastao, postoji kultura koja podržava inovacije. Da li je to nešto što je u vašoj organizaciji povijesno prisutno?

BA – St. Pete Times je unikatno mjesto jer njegova kultura podržava kreativnost. Reporteri i urednici imaju više slobode upuštati se u nove pothvate nego što je to slučaj u drugim američkim novinama. To je kultura u kojoj se podržava isprobavanje novih stvari i preuzimanje rizika.

Povijesno, St. Pete Times je poznat po svom specifičnom stilu narativnog izvještavanja, posvećenosti izvještavanju uz pomoć kompjutorskih programa (computer-assisted reporting), svojem pokrivanju cenzusa i novim pothvatima poput PolitiFact-a.

Da li ste vi osobno bili poduzetnički nastrojeni i prije PolitiFact-a?

BA – Nisam baš bio poduzetnički nastrojen, ali sam bio uključen u nekoliko stvari koje su mi omogućile da razvijam svoju kreativnost. Bio sam glavni reporter kad smo pokrivali cenzus 1990. godine i tada sam se upoznao sa izvještavanjem uz pomoć kompjutorskih programa. Bio sam i autor serije članaka o istrazi pada aviona koju sam kasnije pretvorio u knjigu. Ali PolitiFact je prvi novi proizvod koji sam pomogao razviti.

Koje su tri najvažnije stvari koje ste naučili o upravljanju medijskim organizacijama otkako ste pokrenuli PolitiFact?

BA – Hm, naučio sam:

1. Suradnja je bitna – najbolje stvari oko PolitiFacta su rezultat suradnje više kreativnih individua.

2. Delegiranje je neophodno – kao i većina menadžera, moram više delegirati kako ne bi završio na tome da sve radim sam.

3. Sastanci nisu loša stvar – nekad sam mislio da ne želim biti urednik jer sam mrzio ići na sastanke, ali sada mislim da su sastanci PolitiFact tima vrlo zabavni i da rezultiraju odličnim idejama.

Koje su najpopularnije teme, elementi PolitiFacta?

BA – Najpopularniji dio PolitiFacta je Truth-O-Meter gdje objavljujemo članke koji provjeravaju istinitost izjava. To je ujedno i glavni dio sitea, ali imamo i neke druge dijelove poput onoga na kojem pratimo obećanja koja daju političari koji su pobijedili na izborima.

Što je Truth-O-Meter?

BA – To je element kojim, nakon obavljenog istraživanja, ocijenjujemo točnost navoda. Dakle, kada je istraživanje gotovo, klasificiramo navod u jednu od sljedećih kategorija – Istina, Većinom istina, Polovična istina, Jedva istina, Netočno i najniži rejting – Potpuna laž.


Na koju priču/objavu PolitiFacta ste najponosniji?

BA – U prosincu 2010. smo radili izbor za Laž godine, najvažniju neistinu u 2010. Odabrali smo navod republikanaca da će novi zakon o zdravstvu biti “preuzimanje vlade” . Ponosan sam na tu priču jer je ona rezultat rada mnogih PolitiFact reportera i zbog toga što su sakupljeni čvrsti dokazi da je to Laž godine.

E da nam je u Hrvatskoj Truth-O-Meter-a kakva bi to impresivna konkurencija bila za Laž godine…   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: