News of the World anamneza i nekrolog jednog tabloida

Iako će zadnje izdanje News of the World-a izaći u nedjelju 10.7.2011. pa bi nekrolog trebao slijediti tek posthumno, obzirom da je smrt ovog pacijenta sasvim izvjesna pišem ga danas kada je najavljena. Najavio ju je James Murdoch, zamjenik COO-a News Corporationa, čelnik News Internationala, sin zloglasnog medijskog Voldemorta Ruperta Murdocha. Obraćanje možete u cijelosti pročitati ovdje.

Anamneza ovog tabloidnog pacijenta izgleda ovako:

OPĆI PODACI – najčitaniji britanski tabloid. Osnovan 1843. U vlasništvu News  Internationala  koji je dio Murdochovog News Corporationa. Tjednik fokusiran na celebritye i seks skandale. Nadimci: “News of the Screws” i “Screws of the World”

GLAVNE TEGOBE – izraženi manjak ili potpuno odsustvo objektivnosti, nezavisnosti i istinitosti. Etičnosti niti u tragovima.

ANAMNESIS MORBI (sadašnje stanje) – nedavno je otkriveno je da je NotW hakirao i prisluškivao mobitel djevojčice koja je 2002. godine bila oteta, silovana i ubijena te da je time vjerojatno ometao policijsku istragu i višemjesečnu potragu za britanskom tinejđericom.

ANAMNESIS VITAE (ranije bolesti) – hakiranje i prisluškivanje telefona obitelji britanskih vojnika poginulih u Afganistanu kao i kraljevske obitelji, potplaćivanje policajaca, brojne isplate odšteta celebrityma koje su oštetili izmišljenim ili nedokazanim objavama, pokretanje anti-pedofilske kampanje u kojoj su objavili slike i imena registriranih pedofila što je rezultiralo brojnim napadima i vandaliziranjem imovine krivo prepoznatih nedužnih osoba…

ANAMNESIS FAMILLIAE (obiteljske bolesti) – obitelj News Corpa sa tatom Murdochom na čelu i epidemije kojima su širenjem svog carstva zarazili medije na 6 kontinenata ne treba posebno spominjati. Briljantni dokumentarac „Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism“ prikazuje „stimulating evidence of how thoroughly news can be skewed, politcal agendas served and a climate of fear created by a news net selling itself as an objective information service but in reality offering little distinction between news and commentary.“

DIJAGNOZA – otkazivanje svih vitalnih funkcija novinarske profesije. Neizlječivo.

TERAPIJA – eutanazija.

Da li je cilj ove eutanazije uklanjanje boli? Je. Na žalost, ne uklanjanje boli silnim žrtvama ovog tabloida, ni postojećim ni potencijalnim. Ovim radikalnim potezom zapravo se želi spasiti carstvo News Corporation čija je cijena dionica jučer pala 3,6%, a samo sat vremena nakon objave ukidanja NotW narasla je 1,5%.  Osim toga, zastupnici britanskog parlamenta traže britanskog premijera Davida Camerona da zaustavi ranije dogovoreno Murdochovo preuzimanje televizijske mreže BskyB. Bojkot protiv NotW-a rezultirao je povlačenjem brojnih oglašivača za koje Murdochi sigurno ne žele da se povuku i iz drugih njihovih medija. U bojkotu možete i vi sudjelovati putem social media kampanje Boycott News of the World.

Prijedlog nekrologa jednog tabloida:

News of the World, preminuo 10. srpnja 2011., rođen je 1. listopada 1843. u Londonu u obitelji John Browne Bella. Od najranijeg djetinjstva bio je vrlo problematičan pa već u svoj najranijoj fazi objavljuje policijske transkripte iz bordela a dostiže bijednu tiražu od 30 tisuća primjeraka. 1890-ih usvojen od obitelji Carr gdje se čini da su problematični dani iza njega. Preobrazili su ga u „a fine paper indeed“ i 1920-ih dostiže tiražu od 3 milijuna primjeraka. 1950-ih NotW je bio najprodavanija novina na svijetu sa gotovo 9 milijuna primjeraka. 1969. godine dobiva novog očuha – Ruperta Murdocha s kojim ostaje do svoga kraja. U obitelji Murdoch obolijeva od niza anti-novinarskih bolesti. Murdochov NotW volio je seks skandale, nogometaše, političare, posve irelevantne događaje iz života relativno relevantnih osoba, najdublju intimnu najranjivijih poput udovica i djece vojnika, svaki oblik ljudske devijacije, narkotike, podmićivanje policije i svakoga od koga je mogao iskamčiti bilo kakvu prljavštinu…

NotW je tijekom 168 godina svog života dotaknuo živote brojnih ljudi, a brojne je i uništio. Iza sebe ostavlja dvjestotinjak očajnih zaposlenika, uznemirenu obitelj i milijune normalnih ljudi kojima neće nedostajati.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: